Psychiatrie enthousiast over methode van omstreden apotheker uit Bavel

De Bavelse apotheker Paul Harder die al jaren met zorgverzekeraars in de clinch ligt over een door hemzelf ontwikkelde methode om mensen van hun medicijnverslaving af te helpen, krijgt steun van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). 

Volgens de NVvP ligt er al 2,5 jaar een afspraak met zorgverzekeraars om afbouwmedicatie, waaronder de door Harder ontwikkelde zogeheten taperingstrips, te gaan vergoeden. Maar de verzekeraars houden zich niet aan die afspraak waardoor mensen onnodig aan de pillen blijven, aldus de NVvP. 

Niet voldoende

Harder is blij met de steun, maar denkt niet dat dat voldoende is om zorgverzekeraars hun afspraak te laten nakomen. ,,De zorgverzekeraars hebben in 2018 aan de beroepsverenigingen van psychiaters, huisartsen en apothekers beloofd te gaan vergoeden. De psychiatrie spreekt zich daar nu over uit, als de huisartsen en apothekers dat ook gaan doen of de patiënten besluiten massaal van zorgverzekeraar te gaan wisselen, dan gaat er pas wat veranderen.‘’ 

Klanten over de hele wereld

De 63-jarige apotheker uit Bavel ontwikkelde jaren geleden de taperingstrips voor mensen die antidepressiva slikken, slaapmiddelen of ADHD-medicatie gebruiken. Het zijn strips met pillen waarin de dosis veel geleidelijker wordt afgebouwd dan tot nu toe in Nederland gebruikelijk was. De methode is zo succesvol dat Harder inmiddels klanten over de hele wereld heeft. Een deel is verzekerd, anderen betalen de medicatie uit eigen zak.   

Wetenschappelijk onderzoek

Een aantal wetenschappers dat Harders methode onderzocht kwam tot de conclusie dat het werkt. Ook psychiaters zijn enthousiast, maar volgens veel zorgverzekeraars is de werking ervan nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Ook lag Harder eerder in de clinch met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Slechts twee kleinere zorgverzekeraars, DSW en Eno, hebben de afbouwmethode van Harder in hun pakket opgenomen.  

‘Ik krijg uiteindelijk gelijk’

De eigenzinnige Harder (63) zegt zich er niet druk om te maken. ,,Sommigen vinden me arrogant. Ik noem het liever zelfkennis. Ik weet dat ik met mijn methode gelijk heb en dat gelijk zal ik uiteindelijk ook krijgen. Tot die tijd gaan we gewoon door. Ik lever mijn taperingstrips aan mensen in tal van landen. Landen die wel open staan voor mijn methode zoals De Verenigde Staten, Engeland, Italië of de krankenkasse in Duitsland.‘’ 
Bron BN de stem

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.