Als je houdt van iemand met een depressie -dit wil je horen

En dit is lastig, maar jouw geliefde gaat door iets dat je eigenlijk alleen kunt begrijpen als je zelf ook op die plek bent geweest. Dus zul je moeten accepteren, zonder het eigenlijk echt te begrijpen. Weet dat je liefde geeft aan iemand die iets met zichzelf aan het aangaan is dat je nooit helemaal krijgt te zien. Maar je hoeft niet te begrijpen, om lief te kunnen hebben.

Je ziet iemand die ze haten
Er is een reden dat je geliefde zijn of haar gedachten (soms) verbergt, want ze haten het, en vaak ook zichzelf. En een heleboel mensen weten waar dat over gaat, al zul je dat op het eerste gezicht niet altijd zien, of weten. De meest positieve persoon kan zo zijn omdat ze ooit aan de andere kant daarvan hebben gestaan. It takes one, to know one. Maar ook hier geldt: je hoeft die haat niet te begrijpen, om liefde te geven.

Ze zijn hun negatieve gedachten niet
Als je geliefde toestaat dat je van dichtbij meemaakt waar hun slechte dagen over gaan, weet dan dat je hun ziekte ziet, en niet wie ze daadwerkelijk zijn. Glazige ogen, afwezigheid, verdriet, zware woorden of wanhoop: alles zal anders zijn dan wat je zag toen je verliefd werd. Ook al begrijp je niet wat ze zeggen of heb je nog nooit zoiets gehoord, onthoud dit: depressie is een ziekte. En dat is waar je nu naar kijkt.

Ze zullen je willen wegduwen
Op slechte dagen zullen ze verteerd kunnen worden door de gedachte dat ze niet in staat zijn om van iemand te houden, laat staan van zichzelf. Houd dan toch van hen, zelfs als ze je niet geloven. Ze zullen zichzelf ervan overtuigen dat ze iedereen (en jou!) tot last zijn. Dat de wereld beter af is zonder hen. Dat jij een gezond persoon als partner verdient. Houd dan toch van hem f haar. Kies, en blijf. Ook als ze je vaker dan eens zullen vertellen dat je ze zou moeten verlaten

De slechte dagen gaan over
Er zullen dagen zijn dat je geliefde niet uit bed kan of wil komen. Dat je hulpeloos bent als je naar ze kijkt, zou willen dat je hem of haar kon ‘repareren.’ Op die dagen kun je zelfs jezelf de schuld geven van het feit dat ze niet gelukkig(er) zijn. Denk niet zo. Dit is niet jouw schuld en ook niet die van je partner. Soms zullen ze in tranen zijn en niet eens kunnen uitleggen waarom ze zich zo voelen. Het beste dat je dan kunt doen is naast ze komen staan. En te onthouden dat, net als alle dingen, depressie iets is dat over zal gaan. Net als een storm die gaat liggen, vroeg of laat. Geloof dat.

Je gaat de goede dagen waarderen
Anders dan ‘daarvoor’ zul je de goede dagen meer gaan waarderen. En ze gaan je kracht geven op de slechte dagen. Die goede dagen gaan het de moeite waard maken, en zullen gaan opwegen tegen de mindere. Net zolang tot je merkt dat er meer goede dan slechte dagen zijn. En dan weet je dat jullie ergens doorheen zijn gegaan. Samen.

Het is een emotionele achtbaan
Een geliefde hebben die depressief is, zal je testen op een manier waarop je nog nooit bent getest. Je zult op donkere plaatsen komen waar je nog nooit bent geweest of van hebt gehoord of voor zou kiezen. Maar er is ook een andere kant: wie depressie heeft ervaren kan vaak ook met meer compassie naar anderen kijken. Hun ogen reiken verder dan daarvoor, voorbij de oppervlakte. En daar kun jij ook weer van leren. Sterker: het kan een reden zijn dat je verliefd op hem of haar blijft.

Het is het waard
Want wie kampt met een depressie kan nog steeds diep liefhebben. En als jij de ontvangende kant bent kan dat op goede dagen op een manier gebeuren die veel, veel verder gaat dan de slechte dagen. Wie houdt van iemand met een depressie, en van hem of haar blijft houden, ontmoet een versie van zichzelf waarvan je niet wist dat die bestond. En die versie kon ontstaan omdat je koos voor liefde. Waardoor jullie samen de rest kunnen verslaan. Nu, en als alles ooit weer voorbij is.

dit stond eerder op mynd.nu


Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.