Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA)

PNEA lijken op epileptische aanvallen, maar zijn het niet. Ze ontstaan door psychische factoren, zoals onbewuste emoties.

Een andere afkorting voor deze aanval is PNES (Psychogenic Non-Epileptic Seizure). De behandeling bij PNEA bestaat meestal uit gesprekken en therapie.

Oorzaak: onbewuste emoties

Bij PNEA zijn er geen elektrische verstoringen in de hersenen, zoals bij epilepsie. De aanvallen hebben een psychische oorzaak, zoals spanning, overbelasting of een trauma. Net als hartkloppingen of een hoge bloeddruk kun je PNEA zien als een uiting van emoties of spanningen. PNEA zijn echte aanvallen en geen aanstellerij zoals weleens gedacht wordt.

Verschillende soorten aanvallen bij PNEA

PNEA kunnen er heel verschillend uitzien. Soms staart iemand alleen even afwezig voor zich uit of reageert verward. Anderen vallen op de grond en gaan schokken, net als bij een tonisch-clonische aanval. Het lastige is dat PNEA en epileptische aanvallen ook samen kunnen voorkomen.

PNEA herkennen met video-EEG-monitoring

Neurologen of epilepsieverpleegkundigen herkennen PNEA soms door subtiele verschillen in bewegingen of gedrag. Maar meestal is meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld met een video in combinatie met een EEG. Zijn er tijdens de aanval op het EEG geen afwijkingen? Dan is het bijna zeker geen epilepsie. Een psycholoog kan daarna onderzoeken of psychische spanningen de aanvallen kunnen verklaren. Als je neuroloog denkt dat je PNEA hebt verwijst hij of zij je meestal door naar een epilepsiecentrum. Daar werken neurologen die gespecialiseerd zijn in PNEA.

Geen medicijnen, maar gesprekken en therapie

Medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica) werken bij PNEA niet. Daarom is het belangrijk dat de aanvallen worden herkend. De behandeling bij PNEA bestaat vooral uit gesprekken en psychomotorische therapie bij een epilepsiecentrum. Bij deze therapie onderzoek je de oorzaak, leert aanvallen beter herkennen en oefen je bijvoorbeeld met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

eerder geplaatst bij epilepsie.nl

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.