Behandeling conversiestoornis / PNEA

PsyQ behandelt conversiestoornissen/PNEA bij onze vestiging in Zwolle. Wij werken daar samen met SEIN, Expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde.

De behandeling van een conversiestoornis bestaat uit de volgende onderdelen:

  • registreren en analyseren van de aanvallen;
  • inzichtelijk maken van oorzakelijke en instandhoudende factoren van de aanvallen;
  • taakconcentratie, waarin je leert je aandacht anders te richten;
  • leren relativeren van gedachten die (onbewust) verbonden zijn aan de aanvallen en spanningverhogend werken.

Aanvullende behandelmogelijkheden

De oorzaak van een conversiestoornis is bij iedereen anders. Daarom wordt samen met jou gekeken wat voor jouw passende behandelvormen zijn. Het is afhankelijk van de gevonden oorzakelijke en instandhoudende factoren van de aanvallen voor welke behandelvormen er wordt gekozen.

  • EMDR kan worden ingezet als er sprake is van een verband tussen PNEA en een trauma;
  • als er sprake is van het niet meer verdragen van bepaalde lichamelijke sensaties, wordt interoceptieve exposure ingezet. Bij interoceptieve exposure word je blootgesteld aan lichamelijke sensaties zodat de angst, die deze sensaties oproepen, kan uitdoven;
  • als er sprake is van continu blijvende (en dus niet aanvalsgewijs) ongecontroleerde bewegingen, bevingen of loopproblemen, wordt hypnotherapie en katalepsie inductie als behandeling ingezet. Katalepsie inductie betekent dat in de behandeling spierverstijving in ledematen wordt opgeroepen. Daarna wordt nog aandacht besteed aan het leren relativeren van gedachten die (onbewust) verbonden zijn aan de klacht.
  • Regelmatig wordt samengewerkt met een psychomotore therapeut (PMT). Door middel van lichaamsoefeningen probeert men gedrag en gedachten te veranderen waardoor psychische klachten verminderen.

    staat eerder ook bij psyq.nl
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.