Iris Hamers over man/vrouw verschillen in de zorg

Promovendus Iris Hamers vertelt over man vrouw verschillen en haar start in het onderzoeksveld. Iris: “In het verleden is er vooral onderzoek gedaan bij mannen en gingen we ervan uit dat het bij vrouwen hetzelfde werkte. Alleen het blijkt dat vrouwen misschien wel hele andere behoeftes hebben wat betreft de zorg dan mannen, maar dat is tot nu toe weinig onderzocht”.

Wie is Iris Hamers?

Iris komt uit Brabant waar ze een 2 talig VWO met een bèta vakkenpakket volgde. Ze heeft lang getwijfeld over de wetenschap, maar vond scheikunde erg interessant. Om te studeren was puur scheikunde misschien toch wat te specifiek. Vandaar dat ze in Maastricht het ‘science programme’, een brede basis (bachelor) opleiding volgde, met het eerste half jaar gezamenlijke vakken. De introductie in de scheikunde was toen niet leuk en  toch wat te abstract. Haar eerste vakken in de biologie en neurowetenschappen wekten wel meteen haar interesse, maar Iris zag zichzelf niet de hele dag in het lab onderzoek doen met cellen.

Daarom deed Iris daarna praktijkervaring op met onderzoek bij mensen. Dat ging over het begrijpen van het brein van gezonde mensen. Wat gebeurt er in je hersenen als je in een ruimte zit met veel geluid en iemand roept je naam en dat je dit direct hoort, terwijl je eigenlijk met iemand anders in gesprek bent? Dat deed ze met MRI scans en was een goede niet lab ervaring met onderzoek. Ze miste daarbij wel nog wat praktisch nut, want wie help je er nu eigenlijk mee? Dus liever onderzoek doen waarbij mensen echt directer geholpen kunnen worden.  

Om verder de wetenschap in te duiken verhuisde Iris Hamers van Maastricht naar Groningen voor een studie biomedische wetenschappen. Tijdens haar masteropleiding deed ze een stage bij HAMLETT.  Uiteindelijk is Iris naar Nieuwegein verhuisd om in Utrecht voor HAMLETT een PhD traject in te gaan. Om te promoveren en verder te leren. Haar vriend met wie ze samen woont heeft haar naar Nieuwegein gevolgd. Eigenlijk is ze daar wel blij mee, met die verhuizing, want haar familie en vrienden wonen vooral in Brabant. Dan is Utrecht een stuk centraler en dichterbij dan Groningen. “Utrecht is perfect, plus ik doe er interessant onderzoek”, aldus Iris.

Onderzoek van Iris Hamers

De stage bij HAMLETT ging over het effect van de afbouw van medicatie op de hersenvolume, dat ze met MRI meting bepaalde. Franciska was haar begeleider en die vroeg na de stage: “Hoe kijk je tegen PhD aan?” Hoewel ze het eerder helemaal niet had bedacht omdat ze vooral ervaringen had met labonderzoek leek het haar nu toch wel leuk, dat klinisch onderzoek! Er was nog wel enige twijfel, “doe ik er goed aan? Is er niet toch een betere optie? Iets met kinderen is ook wel leuk”. Maar ze is er toch aan begonnen om bij HAMLETT te gaan promoveren.

In Utrecht heeft ze als voorbereiding op haar PhD een tweede stage gedaan, waarbij ze data van Bodyl Brand van de Rapsodi studie gebruikte. Dit project vormt het eerste artikel van haar PhD en gaat over de invloed van antipsychotica , prolactine, testosteron en oestrogeen op symptomen en cognitie bij mannen.

De resultaten:

Bij mannen met meer testosteron, werden minder symptomen gezien en een betere cognitie. Bij oestrogeen was dit juist tegenovergesteld, bij meer oestrogeen werden meer symptomen en een slechtere cognitie gezien.

Daarnaast had een hoog prolactine gehalte in het bloed een relatie met zowel bepaalde antipsychotica als een lager testosteron gehalte. Een hoog prolactine niveau lijkt dus niet goed te zijn voor mannen. Voordat deze resultaten kunnen worden toegepast in de behandeling voor psychose is helaas nog wel een stuk meer onderzoek nodig.

Man/vrouw

Na haar eerste onderzoek in mannen, wil Iris graag meer weten over man/vrouw verschillen en hoe dingen werken bij vrouwen. In het verleden is er vooral onderzoek gedaan bij mannen en gingen we ervan uit dat het bij vrouwen hetzelfde werkte. Alleen het blijkt dat vrouwen misschien wel hele andere behoeftes hebben wat betreft de zorg dan mannen, maar dat is tot nu toe weinig onderzocht.

Bij gezondheidsproblemen, worden vrouwen ook eerder afgescheept in de zorg. Er wordt bij de arts soms niet goed naar vrouwen geluisterd. Dat hoort ze ook van vrouwen in haar omgeving. Er is nog veel onbekend over dingen die specifiek bij vrouwen gebeuren, zoals het effect van veranderingen in hormonen tijdens bijvoorbeeld de menstruatiecyclus. Daarom richt Iris zich in de rest van haar PhD ook vooral op vrouwen en het effect van hormonen. Ze probeert dit onderwerp ook onder de aandacht te brengen door samen te werken met andere onderzoekers in zowel Nederland als internationaal.

Stigma

Psychose wordt in het nieuws vaak ook niet positief neergezet. Iris heeft zelf  over het bestaan van psychose vanuit haar omgeving pas op latere leeftijd iets meegekregen. Op school had ze minder interesse in neurologische ziektebeelden, maar meer in de psychiatrische kant. Psychose is daarbij een erg onbegrepen groep. Iris wil helpen tegen onwetendheid hierover, zodat de verkeerde blik die men er over heeft kan veranderen.

Stress

Zelf gaat het met Iris vaak gelukkig goed, maar soms heeft ook zij last van stress. Bij stress kan Iris het vaak goed relativeren. “Hoe zal het zijn als ik er twee jaar op terug kijk, weet ik dan nog hoeveel stress ik nu heb? Nee, dan is het misschien niet echt erg.” Bij deadlines, of moeilijke dingen, gaat ze dit zo snel mogelijk aanpakken/oplossen. Iris is erg pro-actief en dat helpt haar erg. Helaas is dat niet altijd mogelijk, niet alles ligt altijd aan jezelf. Daarnaast helpt sporten, maar ook vriendinnen zien, haar. Ze heeft vroeger gehockeyd en  gedanst. Nu doet ze padel en groepslessen (zumba en zo). Dat vindt ze gezelliger en leuker dan bijvoorbeeld fitness.

Quote:

Iris Hamers: “Ik leer veel van de deelnemers. En de verscheidenheid is mooi. Ik ben positief verrast over de openheid van alle deelnemers aan het HAMLETT onderzoek.”

Photocredits: Eigen foto bij een symposium met posterpresentatie van het onderzoek
Eerder gepost op psychose net.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.