Mag ik bij jou? Omgaan met trauma

Judith de Roos recenseert Mag ik bij jou? Omgaan met trauma.

Als vanzelf galmt de rest van de tekst van Claudia de Breij na in de bovenkamer. Niet voor niks, zo blijkt later, Elisa van Ee refereert ook echt aan de veel gezongen songtekst. Van Ee, die bijzonder hoogleraar psychotraumatologie in ontwikkelingsperspectief is én als klinisch psycholoog bij het Psychotraumacentrum van Reinier van Arkel werkt, schreef dit boek om uit te leggen hoe men de gevolgen van traumatische ervaringen voor relaties kan begrijpen en hoe men verbonden kan blijven en te steunen zonder zelf overbelast te raken.

Van Ee gebruikt duidelijke voorbeelden uit onderzoeken om het belang van troost en bescherming van een persoon waar je aan gehecht bent, duidelijk te maken. Ze is helder in haar boodschap: we hebben de nabijheid van anderen nodig voor troost en bescherming. Veilige relaties hebben door de jaren heen invloed op ons welzijn.

Lastigheid is dat het boek is geschreven in de je-vorm waarbij ‘je’ dan degene is met een trauma, dat maakt het soms wat lastiger te lezen, als niet-getraumatiseerde.

Van Ee kiest een mooi perspectief van uitleg door de casus van een gezin te gebruiken met een getraumatiseerde vader, een zichzelf wegcijferende moeder, een puberzoon en een behulpzame  schoonmoeder. Per hoofdstuk wordt ieder lid van het systeem onder de loep gelegd en zijn of haar aandeel en behoeften belicht.  Van Ee heeft duidelijk oog voor de omgeving van mensen met een trauma; deze zouden het slachtoffer van traumaervaringen moeten blijven steunen,  ook als het slachtoffer deze steun uit wantrouwen of emotionele vervlakking afwijst. Erkenning dat de traumaklachten belastend zijn voor zowel het slachtoffer als de partner, is van belang.

Van Ee sluit iedere hoofdstuk af met verwerkingsopdrachten, deze zijn niet vernieuwend, maar wel lekker overzichtelijk bij het hoofdstuk wat aan bod is geweest, wederom voor de persoon met trauma. Van Ee legt op eenvoudige wijze verschillende processen uit, zoals bijvoorbeeld het omstanderseffect, welke een grote invloed blijkt te hebben op het slachtoffer. Die reactie kan de beleving van het trauma, terecht of onterecht, sterk veranderen.  

Ook het verhaal van Dutchbat in Sebrenica is opgenomen in dit boek. Of dat echt had gemoeten blijft de vraag, maar het geeft wel een duidelijk voorbeeld hoe maatschappelijk opvattingen de verwerking van traumatische ervaringen kunnen beïnvloeden.  

De voorbeelden, waarvan het boek er erg veel herbergt, maken het boek ook interessant voor mensen die zelf geen trauma hebben meegemaakt. Al geven de vele voorbeelden van vaak schrijnende traumatiserende gebeurtenissen wel een wat zwartgallig mensbeeld. Zeker lezen, maar niet in één keer uitlezen is mijn advies.

Elisa van Ee – Mag ik bij jou? Omgaan met trauma
Uitgeverij Prometheus
200 pagina’s
prijs € 20,99
ISBN 9789044655384
eerder gepost op ggz totaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.